İçeriğe geç
Anasayfa » Jungien Semboller, Rüya ve Sinema

Jungien Semboller, Rüya ve Sinema

Jungien rüya sembol bilgisiyle sinema filmlerini incelemeye alıyoruz. Jung’un Analitik Psikoloji Kuramı çerçevesinde yönetmen ve yazar Tan Tolga Demirci ile 6 oturumluk bir eğitim planlaması hazırladık. Bu eğitim dizisiyle Jungien semboller, rüya analizi, film okumaları, sinemada Jungien temsiller hakkında bilgi birikiminizin artmasını hedefliyoruz.

  1. Ders: Jungien Rüya Analizine Dair Notlar
  2. Ders: Serbest Çağrışım, Aktif İmajinasyon ve Amplifikasyon Kavramlarının Rüya Çözümüne Katkısı
  3. Ders: Rüyayı Oluşturan Dramatik Yapılar ve Diyoskürik Ego Kuramı
  4. Ders: Tematik Rüyalar (Kabuslar, Epik Rüyalar, Sahte Uyanıklık Rüyaları)
  5. Ders: Tematik Rüyalar (Haberci Rüyalar, Hipnagojik Rüyalar, Ortak Rüyalar)
  6. Ders: Tematik Rüyalar (Terk Edilmişlik, Kilise, Tırmanma, Köprü, Boğa vs.)

Eğitmen Tan Tolga Demirci

Tan Tolga Demirci (d. 31 Aralık 1974, İstanbul), Türk film yönetmeni ve yazar. İlk ve ortaöğretimi Bursa’da yaptı. 1992 yılında Bursa Erkek Lisesi’nden mezun oldu. Aynı yıl girdiği Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Görüntü Yönetmenliği bölümünden 1996 yılında Korku Sineması’nın Psikanalizi bitirme tezi ile mezun oldu.

Bu tezi 2006 yılında kitap hâline getirildi. Kadir Has Üniversitesinden Dünya Sinemasında Sürrealizmin İzleri isimli tezi ile MA derecesini alan Demirci, aynı üniversitede Experimental Film dersi vermiştir. Aynı zamanda Psikeart dergisinde yazarlık yapmaktadır. Tan Tolga Demirci’nin örnek bir dersini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.

Sinemada Rüya Temsillerine Freud’yen Yaklaşım | Tan Tolga Demirci

Rüyalar, sinemanın en büyüleyici anlatı araçlarından biridir. Freud’un psikanalitik kuramı, rüyalarda gizlenen bilinçdışı arzuların ve bastırılmış duyguların sinemasal temsillerini nasıl şekillendirdi? Bu videoda, yönetmen ve akademisyen Tan Tolga Demirci, Freud’un rüya kuramlarını temel alarak sinemadaki rüya sahnelerini çözümlüyor. Düşlerin yorumu, bilinçdışı süreçler, rüya mekanizmaları, semboller ve bastırılmış arzuların sinematografik karşılıkları sinemadan çarpıcı rüya sekansları eşliğinde bu konuşmada derinlemesine inceleniyor.